InloggenFamilienamenStatistiekenContact

Blog

Blogberichten 1 tot 3 van 3 berichten.

Update

8 augustus 2014 18:31 - Vera

De laatste update die ik gedaan heb was alweer van twee jaar geleden. Hoog tijd dus om een nieuw GEDCOM bestand te laden. Ik heb ze zelf niet geteld maar volgens de statiskieken zijn er 22 nieuwe personen bij gekomen. Het aantal gezinnen is uitgebreid met 11 en er zijn 7 nieuwe familienamen ingevoerd.

22 personen in twee jaar tijd lijkt erg weinig. Dit heeft te maken met het feit dat ik veel onderzoek via internet doe, waarvan ik de resultaten bijhoud in een andere stamboom. Dat is mijn kladversie, die overigens wél enorm in omvang is toegenomen. De versie die ik hier publiceer is schoon, wat wil zeggen dat ik de data die erin staat geverifieerd heb aan de originele documenten, zoals ook aangegeven staat in de bronvermeldingen. Er gaat aardig wat tijd zitten in het verrichten van onderzoek bij de archieven zelf, die bovendien veelal alleen doordeweeks geopend zijn. De toename van 22 personen zit hem vooral in opgevraagde persoonskaarten en -lijsten van het CBG, de meeste van recent overleden personen.

Naast mijn eigen kwartierstaat doe ik ook onderzoek naar de voorouders van mijn schoonfamilie. Dit onderzoek richt zich op de families Wagenar en Valenteijn uit het voormalige Nederlands-Indië. Sinds vandaag heb ik ook hiervan een website op mijn.voorouders.net gepubliceerd.

Meer...

Tussen Kerst en Oud & Nieuw

13 januari 2011 15:18 - Vera

De laatste week van het afgelopen jaar had ik dan eindelijk tijd om gedegen onderzoek te doen in het Stadsarchief Dordrecht. Op dat moment bestond het onderzoek voornamelijk uit het controleren van gegevens die ik al had aan de hand van de originele akten (al dan niet op microfiche). Hiermee heb ik dan wellicht niet veel nieuwe informatie kunnen toevoegen aan mijn stamboom, maar ik heb toch wel mooi ervaring kunnen opdoen met het zoeken en vinden van de juiste informatie. Ik heb het idee dat ik er aardig handigheid in heb gekregen en ik voelde me telkens weer een beetje trots als ik na veel moeite moeilijk vindbare gegevens had weten te achterhalen.

Meer...

Het begin

10 april 2010 9:23 - Vera

 

Het is inmiddels weer twee maanden geleden, maar eindelijk was daar dan een nieuwe website voor mijn stamboomonderzoek. De oude website was overleden na het failliet gaan van de host Geocities. Dat was niet zo erg, want ik was al langer ontevreden over deze nogal knullig uitziende website. Ik hield het ook al een tijdje niet meer bij. Eigenlijk wilde ik op zoek naar een professionelere manier van publiceren en had een aantal wensen op m'n verlanglijstje staan waar een nieuwe website aan zou moeten voldoen. Na een lange periode van inactiviteit kwam ik uiteindelijk op voorouders.net terecht. Nu kwam mijn grootste wens in vervulling: een afgescheiden domein voor privacy gevoelige gegevens (i.e. nog levende personen). Familieleden kunnen zich nu registreren, zodat alleen zij de gegevens van de nog in leven zijnde familie kunnen inzien. De rest van de gegevens is publiekelijk zichtbaar.

 

De nieuwe website is niet de enige verandering. Tot nu toe was ik niet op een erg gestructureerde manier bezig en haalde ik alle informatie van het Internet. Ik wist ook wel dat niet alles van het Internet te vertrouwen was en daarom hield ik verschillende bestanden bij. Eén bestand met gegevens waarvan ik redelijk zeker was en één bestand met gegevens waar ik over twijfelde. Ook hield ik er verschillende kladblaadjes op na. Uiteraard gaf dit een erg onoverzichtelijk geheel. Nu ben ik ouder en wijzer(!) en ben ik helemaal opnieuw begonnen. Mijn doel is om alleen nog maar gegevens op te nemen die ik zelf gecontroleerd heb bij de archieven. Ik houd voor elk ingevoerde record een bronvermelding bij, zodat ik (of een mede-onderzoeker) het altijd kan terugvinden.

 

De eerste stap heb ik vorige week gezet. Donderdag 1 april (geen grapje) ben ik voor het eerst naar Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht geweest. Bij binnenkomst heb ik me geregistreerd, waarbij ik een pasje ontving. Dit pasje heb ik nodig als ik stukken aan wil vragen, ook online. Erg handig dus als ik vanuit mijn woonplaats Leiden kopietjes wil bestellen. Ik hoef mijn luie stoel niet meer uit! Dit is niet helemaal waar natuurlijk, maar veel informatie is al gedigitaliseerd, wat het onderzoek natuurlijk wel vergemakkelijkt. Na een tijdje wat rondlopen over de studiezaal heb ik toch maar de man achter de balie aangeklampt, want ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Deze vriendelijke meneer heeft mij uitgelegd wat ik waar kon vinden en zo kon ik uiteindelijk aan de slag. Tenminste, ik deed een poging. Ik had veel gegevens meegenomen, maar het bleek niet voldoende om echt gestructureerd aan de gang te kunnen. Dat is niet erg, het was een goede eerste kennismaking met het archief. De volgende keer kan ik er een stuk voorbereider naar toe en kom ik hopelijk met meer resultaat terug.

 

Eén ding was wel opmerkelijk. Ik had namelijk al eerder persoonskaarten bij het CBG opgevraag, waaronder die van mijn overgrootmoeder Lena Groenewoudt. Volgens deze persoonskaart is haar geboortedatum 5 april 1901. Echter de tienjarige klapper in DiEP vermeldt 6 april 1901 als geboortedatum. De laatste is handgeschreven en op het Internet had ik al gelezen dat de persoonkaarten soms fouten bevatten. Dit komt omdat ambtenaren de gegevens handmatig moesten invullen en daar werden uiteraard wel eens fouten bij gemaakt. Er zouden zelfs ongeschoolde ambtenaren zijn die dit werk op zich namen, wat het risico op fouten vergroot. Nu snap ik heel goed dat de handgechreven 6 voor een 5 had kunnen worden aangezien, maar de persoon die in de tienjarige klapper onder Lena Groenewoudt stond vermeld was op de 26ste geboren. Hierdoor was het vrij makkelijk af te leiden dat het getal bij mijn overgootmoeder ook een 6 was, aangezien deze er precies hetzelfde uitzag. Voor de zekerheid moet ik de volgende keer haar geboorteakte er maar eens op na slaan, want die geeft uiteindelijk de doorslag.

Meer...

Hosted by Voorouders.net   Powered by Family Tree PHP 1.5.1 © 2009-2022 Gerrit Veldman