InloggenFamilienamenStatistiekenContact

Tussen Kerst en Oud & Nieuw

13 januari 2011 15:18 - Vera

De laatste week van het afgelopen jaar had ik dan eindelijk tijd om gedegen onderzoek te doen in het Stadsarchief Dordrecht. Op dat moment bestond het onderzoek voornamelijk uit het controleren van gegevens die ik al had aan de hand van de originele akten (al dan niet op microfiche). Hiermee heb ik dan wellicht niet veel nieuwe informatie kunnen toevoegen aan mijn stamboom, maar ik heb toch wel mooi ervaring kunnen opdoen met het zoeken en vinden van de juiste informatie. Ik heb het idee dat ik er aardig handigheid in heb gekregen en ik voelde me telkens weer een beetje trots als ik na veel moeite moeilijk vindbare gegevens had weten te achterhalen.

Zo was daar bijvoorbeeld Pleuntje Stok. Zij was getrouwd met Adrianus Hubers op 19 februari 1863 te Papendrecht. Haar geboortedatum had ik al kunnen vinden: 30 maart 1841 eveneens te Papendrecht. Van haar ontbrak in mijn bestand nog de overlijdensdatum. Omdat haar man Adrianus in 1908 was overleden te Dordrecht en Pleuntje volgens de akte op dat moment nog in leven was, begon ik mijn zoektocht in de tienjarige klappers van Dordrecht vanaf 1908. Hierin kon ik haar niet vinden. Dat zou betekenen dat ze in een ander gemeente was overleden. Omdat ze in Papendrecht was geboren en getrouwd, zocht ik verder in die gemeente, maar helaas zonder resultaat. Toen kon het natuurlijk iedere willekeurige gemeent in Nederland zijn of misschien zelfs daarbuiten (hoewel het me onwaarschijnlijk leek dat ze uit de regio vertrokken zou zijn). Ik kon moeilijk alle klappers van alle gemeenten doorzoeken, dat zou gekkenwerk zijn. Toen heb ik maar een berichtje geplaatst op het stamboomforum, maar ook daar kon men mij niet helpen. Na een nachtje slapen bedacht ik me dat ik misschien een aanwijzing zou kunnen vinden op de gezinskaart. Die ochtend zocht ik dus toen ik het archief binnenkwam meteen de gezinskaart op en inderdaad, daar stond dat zij was overleden in Zwijndrecht en wel op 12 juni 1924. Nu had ik dus niet alleen de juiste gemeente te pakken, maar ook meteen de datum die ik zocht. Vervolgens heb ik de overlijdensakte erbij gezocht om deze gegevens te verifiëren en ze bleken inderdaad te kloppen. Ik was euforisch!

Hoewel ik me nog wel erg een beginner voel, raak ik steeds meer bekend met de verschillende toegangen tot de archiefstukken, zowel in het archief op locatie als online. De Mormonen blijken inmiddels een enorm aantal aktes online te hebben gezet. Helaas zijn ze (nog) niet doorzoekbaar, maar daar kunnen andere andere bronnen bij helpen (bijv. Genlias). Dus als je weet waar en wanneer een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden (of beter nog, als je een aktenummer hebt), heb je grote kans dat je op FamilySearch de betreffende akte kunt inzien en zelfs downloaden. Dat scheelt weer een bezoekje aan het archief wat vooral voordelig is als het archief waar je iets zoekt niet in de buurt ligt.

Inmiddels ben ik in mijn onderzoek op het in de genealogie magische jaartal 1811 beland. Dat is het jaar dat de Burgerlijke Stand is ingevoerd. Alles wat na 1811 heeft plaatsgevonden is vrij makkelijk terug te vinden. Daar ben ik dus nu aardig mee bekend geraakt, maar nu moet ik mezelf bekwaam gaan maken in het zoeken in de periode ervoor. Gelukkig heb ik genoeg literatuur om me wegwijs te maken en de mensen op het Stamboomforum zijn ook altijd erg behulpzaam. Hopelijk kan ik snel weer wat tijd vrij maken voor verder onderzoek. Ik ben verslaafd!

Hosted by Voorouders.net   Powered by Family Tree PHP 1.5.1 © 2009-2022 Gerrit Veldman